Ilzo » Specials » Jaren 70

Wat gebeurde er in de jaren 70

Wat zijn de belangrijkste nieuwsfeiten uit het binnen- en buitenland in de jaren zeventig? Wie waren er in dit decennium succesvol in de sport en in de muziek?

Binnenland

De jaren zeventig, zijn de jaren van de oliecrises. Verder wordt het binnenlandse nieuws gedomineerd door de treinkapingen en gijzelingen door Zuid-Molukse jongeren, het stoppen van de zeezenders en de Lockheed affaire. Helaas zijn er ook Nederlanders betrokken bij enkele rampen, zoals de vliegtuigramp in Tenerife.

Politiek

Nederland kent achtereenvolgens de kabinetten van: de Jong, Biesheuvel I, Biesheuvel II, den Uyl en van Agt I. Belangrijke politieke vraagstukken zijn: het verbieden van de zeezenders, hoe om te gaan met de oliecrises, het gratieverzoek van “de drie van Breda”, de onafhankelijkheid van Suriname, hoe om te gaan met de binnenlandse terreur en de Lockheed affaire.

Buitenland

Er komt een einde aan de Vietnam oorlog. Amerika is in de ban van de Watergate affaire, waardoor President Nixon uiteindelijk af zal treden. Pakistan en India voeren oorlog om Bangladesh. In het Midden Oosten vindt de Jom Kipoer Oorlog plaats. Verder is er sprake van veel terreur door onder andere de IRA, RAF en Palestijnse strijders.

Financieel economisch

De computer doet zijn intreden in het dagelijkse leven. Atari brengt het spel Pong op de markt. Bedrijven als Microsoft en Apple worden opgericht. Ook worden de eerste e-mail verzonden en het eerste mobiele telefoongesprek gevoerd.

In Amerika gaan de Nasdaq en de Chicago Board Options Exchange van start.

Er is meer tijd voor vermaak, Disney World, Magic Mountain, Walibi en Flevohof worden geopend.

Sport

De Olympische Zomerspelen in München worden overschaduwd, doordat leden van de Palestijnse terreurbeweging Zwarte September, het onderkomen van het Israëlische team binnen dringen en twee Israëli’s doden en negen gijzelen. Uiteindelijk komen alle gegijzelden om het leven bij de reddingsoperatie.

Het Nederlandse voetbal kent hoogtij dagen, zo wint Feyenoord als eerste Nederlandse club de Europacup I. Ajax zal de Europacup I in drie opeenvolgende jaren winnen. Het Nederlands elftal eindigt bij twee wereldkampioenschappen op de tweede plaats achter het organiserende land.

Bij het schaatsen zijn Kees Verkerk en Ard Schenk succesvol. Eddy Merckx overheerst in de begin jaren zeventig het wielrennen.

Cultuur en Muziek

Populaire jeugdseries, als de Film van Ome Willem, Ren je Rot en Sesamstraat worden voor het eerst op de Nederlandse televisie uitgezonden. Ook wordt de laatste aflevering van Swiebertje uitgezonden.

De jongerencultuur verandert, Disco en Punk doen hun intreden in Nederland.

De top 10 uit de top 40 deceniumlijst over de jaren 70 is:

 1. Huilen is voor jou te laat – Corry en de Rekels
 2. Non, non, Rien n’a changé – Poppys
 3. Only a fool – The Mighty Sparrow with Byron Lee and the Dragonaires
 4. You’re the one that I want – John Travolta & Olivia Newton-John
 5. Back home – Golden Earring
 6. Manuela – Jacques Herb
 7. ‘t is weer voorbij die mooie zomer / Gerard Cox
 8. Waarheen, Waarvoor… - Mieke Telkamp en de Hi-Five
 9. Rivers of Babylon/Brown girl in the ring – Boney M.
 10. Soley soley – The middle of the road

Teach Inn wint met Ding-a-Dong het Eurovisiesongfestival
Wat gebeurde er in 1970?

Wat gebeurde er in 1970?

1970 was het jaar dat Feyenoord, als eerste Nederlandse club, de Europacup I wint. Een groep Mariniers “vegen de Dam schoon”. In het buitenland vinden grote natuurrampen plaats en moet de missie van d…
Wat gebeurde er in 1971?

Wat gebeurde er in 1971?

1971 was het jaar van de Europacup I winst van Ajax, verder wordt in Nederland het Mildredhuis geopend. Bangladesh wordt onafhankelijk, na een oorlog waarbij honderdduizenden doden vallen. In Amerika…
Wat gebeurde er in 1972?

Wat gebeurde er in 1972?

1972 was het jaar van het gijzelingsdrama bij de Olympische Spelen in München en de start van het Watergate schandaal. Ook vindt in Londonderry “Bloody Sunday” plaats. In Nederland vindt er in zeer di…
Wat gebeurde er in 1973?

Wat gebeurde er in 1973?

1973 was het jaar van de autoloze zondagen. Ook is 1973 het jaar van de Jom Kipoer oorlog en komt er een einde aan de Vietnam oorlog. Het eerste mobiele telefoongesprek wordt gevoerd. In Nederland tre…
Wat gebeurde er in 1974?

Wat gebeurde er in 1974?

1974 was het jaar van de verloren WK finale in West-Duitsland. Ook is 1974 het jaar dat de zeezenders Radio Veronica en Radio Noordzee verboden worden. In de Franse ambassade vindt een gijzelingsactie…
Wat gebeurde er in 1975?

Wat gebeurde er in 1975?

1975 was het jaar van de treinkaping bij het Drentse Wijster. Ook is 1975 het jaar van de onafhankelijkheid van Suriname. In de Verenigde Staten, richten Bill Gates en Paul Allen Microsoft op. Teach-I…
Gepubliceerd door Ilzo op 17-02-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
 • www.top40.nl/bijzondere-lijsten/decenniumlijst-70-s